Roosvenster

Atelier voor tekst, voordracht en poëzie

Frouwkje Zwanenburg


een dichter zijn betekent
niet kunnen zeggen
wat je wilt
en toch tevreden zijn
met wat je gemaakt hebt
Frouwkje Zwanenburg

Frouwkje woont en werkt in Edam, waar ze gedichten schrijft, de uitgave van nieuwe bundels verzorgt en van waaruit ze ook optredens organiseert. Op 8 oktober 2017 is haar bundel "Klank van jasmijn" verschenen en gepresenteerd in Giethoorn, Gouda en Purmerend. In de maanden maart t/m mei van 2018 volgden optredens met de bundel in Edam bij Mei Ling Sieraden, in Zaandijk in het Theehuis aan de Lagedijk, in Steenwijk in de Doopsgezinde kerk en opnieuw in Giethoorn in Galerie Duine-Rhee. Frouwkje geeft nog af en toe een gastles in cultuurhuis Wherelant in Purmerend, waar ze jarenlang, samen met andere docenten, een cyclus kunstgeschiedenis verzorgde.

Frouwkje Zwanwenburg Tegenwoordig presenteert Frouwkje haar bundels en haikubundeltjes bij voorkeur met een of meerdere personen die op een muzikale manier haar optreden omlijsten. Vanaf haar stadsdichterschap van Gouda van 2005 tot 2007 trad Frouwkje regelmatig op met saxofonist Ferdi Schukking. In Edam organiseerde ze lange tijd optredens met haar partner Sijmen Tol en de kunstenares Maisa van der Kolk, die in De Muziekkamer in Edam haar snaarinstrumentenmuseum heeft ondergebracht.

Frouwkje gaf ook door het land lezingen over stadsdichterschap, over taal en literatuur als onderdeel van kunstgeschiedenis en over de gedichtenbundel "Gedichten". Het betreft hier 41 gedichten van de kunstenaar Marc Chagall die ze op verzoek hertaalde uit het Frans in het Nederlands.

Frouwkje geeft elke twee, drie jaar een haikubundeltje uit dat gedrukt wordt door uitgeverij Triona Pers van Dick Ronner in Houwerzijl. Op 13 april 2019 gaat in Houwerzijl (Groningen) een nieuw haikubundeltje met de titel “Stilte” gepresenteerd worden. Zie de agenda hieronder.
Ze was lid van de Haiku Kring Zaandam en omstreken. Momenteel werkt ze in stilte en gaan haar gedichten over stilte, de natuur en over de liefde. Ze is van plan om, samen met haar partner Sijmen Tol, een bundel met hun liefdesgedichten uit te gaan geven.

Daarvoor was Frouwkje werkzaam in de boekhandel en het bibliotheekwezen en werkte ze als revalidatieverpleegkundige in "De Overtoom" in Amsterdam. Eerder volgde ze de opleiding cultureel-maatschappelijk werk aan de Cicsa in Amsterdam.

Frouwkje haalde haar Gymnasium Bèta diploma aan het lyceum "De Amersfoortse Berg" in Amersfoort en schreef en schilderde toen al, maar deed dat in het geheim. Nu komt ze naar buiten met haar werk.

Frouwkje groeide op in Spakenburg en woont nu met Sijmen Tol in Edam. Gelukkig weer dicht bij het water. De volgende bundel die uit gaat komen zal een bundel zijn met hun liefdesgedichten.

→ Literair CV van Frouwkje Zwanenburg
→ Links van het Roosvenster

Straatpoëzie

Gravin Jacoba
De Regenboogbrug
Karnemelksloot
Welkom in de Crabethstraat


Ⓒ Het Roosvenster
Frouwkje Zwanenburg
Standerdmolen 16
1135 LS   Edam
0299 - 406781
info@roosvenster.nl
www.roosvenster.nl
IBAN NL26ASNB0706926218

Meld u aan voor de Nieuwsbrief van het Roosvenster. Deze verschijnt maandelijks, mét gedicht.

Agenda

De voorstelling die gepland stond op zondagmiddag 10 februari is uitgesteld tot het najaar. Dan treden Frouwkje en Frank Heerze op in de Vermaning in Edam. Frouwkje zal daar gedichten voordragen uit Klank van jasmijn, uit Gedichten van Chagall en uit haar haikubundeltje Zachte herfst en haar nieuw te verschijnen haikubundeltje Stilte, dat op 13 april in Houwerzijl gepresenteerd gaat worden. Zie hieronder. Frank Heerze zal haar daarbij op de viool begeleiden.
Op zaterdagmiddag 13 april zal Frouwkje in Houwerzijl optreden bij de drukker Dick Ronner in de tweedehandsboekhandel van zijn vrouw Flora. Dick is de drukker van veel van haar bundels, onder andere de tweejaarlijks verschijnende haikubundeltjes. Die middag zal haar nieuwe haikubundeltje Stilte daar gepresenteerd gaan worden. Ze zal voordragen uit Klank van jasmijn, Chagall’s Gedichten, uit Zachte herfst en uit Stilte. Peter en Els uit Heerhugowaard gaan haar daarbij met muziek en zang begeleiden.
In de laatste drie weekenden van september 2018 stond de bundel "Klank van jasmijn" centraal tijdens de manifestatie Veldwerkexpo in de Schaalsmeerpolder bij Oostknollendam. Frouwkje droeg bij de opening een aantal gedichten voor met muzikale begeleiding. De hele kunstroute, die in het teken stond van duurzaamheid, was een succes. Misschien gaat de vaartocht waarbij Sijmen en Frouwkje hun gedichten voordroegen met muzikale begeleiding van Wiechert Vermeulen herhaald worden in het voorjaar van 2019.
Lees verder: Atelier

Image 02 Image 03 Image 04 Image 05 Image 00