Roosvenster

Atelier voor tekst, voordracht en poëzie

Frouwkje Zwanenburg


een dichter zijn betekent
niet kunnen zeggen
wat je wilt
en toch tevreden zijn
met wat je gemaakt hebt
Frouwkje Zwanenburg

Frouwkje woont en werkt in Edam, waar ze gedichten schrijft, de uitgave van nieuwe bundels verzorgt en van waaruit ze ook optredens organiseert.

Op zondagmiddag 13 oktober om 15.00 uur zal Frouwkje optreden in De Vermaning in Edam. Ze zal daar voordragen uit haar oudere en recente werk, waaronder ook Gedichten (vertaling van Frouwkje van gedichten van Marc Chagall) en Klank van jasmijn (uitgegeven in 2017) en uit verschillende haikubundeltjes. Waaronder het onlangs verschenen haikubundeltje Stilte. Zij wordt daarbij begeleid door Frank Heerze op de viool. Entree € 10,=. Graag opgeven van tevoren.

Op zaterdagmiddag 13 april presenteerde Frouwkje haar nieuwe haikubundel "Stilte". De presentatie vond plaats in boekhandel Zolderman in Houwerzijl, waar ook de drukkerij van Triona-pers gevestigd is. Voorafgaand aan de presentatie van de bundel droeg Frouwkje voor uit de bundel Gedichten van Marc Chagall en uit haar eigen bundel Klank van jasmijn. Zij werd hierbij begeleid door het duo Kluts en Kwijt, met accordeon, piano en zang. Het publiek was unaniem enthousiast over de presentatie.

Frouwkje Zwanwenburg Tegenwoordig presenteert Frouwkje haar bundels en haikubundeltjes bij voorkeur met een of meerdere personen die op een muzikale manier haar optreden omlijsten. Vanaf haar stadsdichterschap van Gouda van 2005 tot 2007 trad Frouwkje regelmatig op met saxofonist Ferdi Schukking. In Edam organiseerde ze lange tijd optredens met haar partner Sijmen Tol en de kunstenares Maisa van der Kolk, die in De Muziekkamer in Edam haar snaarinstrumentenmuseum heeft ondergebracht.

Frouwkje gaf ook door het land lezingen over stadsdichterschap, over taal en literatuur als onderdeel van kunstgeschiedenis en over de gedichtenbundel "Gedichten". Het betreft hier 41 gedichten van de kunstenaar Marc Chagall die ze op verzoek hertaalde uit het Frans in het Nederlands.

Frouwkje geeft elke twee, drie jaar een haikubundeltje uit dat gedrukt wordt door uitgeverij Triona Pers van Dick Ronner in Houwerzijl. Op 13 april 2019 gaat in Houwerzijl (Groningen) een nieuw haikubundeltje met de titel “Stilte” gepresenteerd worden. Zie de agenda hieronder.
Ze was lid van de Haiku Kring Zaandam en omstreken. Momenteel werkt ze in stilte en gaan haar gedichten over stilte, de natuur en over de liefde. Ze is van plan om, samen met haar partner Sijmen Tol, een bundel met hun liefdesgedichten uit te gaan geven.

Daarvoor was Frouwkje werkzaam in de boekhandel en het bibliotheekwezen en werkte ze als revalidatieverpleegkundige in "De Overtoom" in Amsterdam. Eerder volgde ze de opleiding cultureel-maatschappelijk werk aan de Cicsa in Amsterdam.

Frouwkje haalde haar Gymnasium Bèta diploma aan het lyceum "De Amersfoortse Berg" in Amersfoort en schreef en schilderde toen al, maar deed dat in het geheim. Nu komt ze naar buiten met haar werk.

Frouwkje groeide op in Spakenburg en woont nu met Sijmen Tol in Edam. Gelukkig weer dicht bij het water. De volgende bundel die uit gaat komen zal een bundel zijn met hun liefdesgedichten.

→ Literair CV van Frouwkje Zwanenburg
→ Links van het Roosvenster

Straatpoëzie

Gravin Jacoba
De Regenboogbrug
Karnemelksloot
Welkom in de Crabethstraat


Ⓒ Het Roosvenster
Frouwkje Zwanenburg
Standerdmolen 16
1135 LS   Edam
0299 - 406781
info@roosvenster.nl
www.roosvenster.nl
IBAN NL26ASNB0706926218

Meld u aan voor de Nieuwsbrief van het Roosvenster.
Deze verschijnt maandelijks, mét gedicht.

Image 02 Image 03 Image 04 Image 05 Image 00