Roosvenster

Atelier voor tekst, voordracht en poëzie

Frouwkje Zwanenburg


een dichter zijn betekent
niet kunnen zeggen
wat je wilt
en toch tevreden zijn
met wat je gemaakt hebt
Frouwkje Zwanenburg

Frouwkje woont en werkt in Edam, waar ze gedichten schrijft en lessen kunstgeschiedenis geeft in Cultuurhuis Wherelant in Purmerend. Op 8 oktober 2017 is haar bundel "Klank van jasmijn" verschenen. De bundel is al gepresenteerd in Giethoorn en Gouda, op 23 november volgt de presentatie in Purmerend. En daarna in het theehuis in Zaandijk, waarin Joke Konijn elk weekend exposities organiseert.

Frouwkje Zwanwenburg Sinds haar stadsdichterschap van Gouda van 2005 tot 2007 treedt Frouwkje nog regelmatig op met saxofonist Ferdi Schukking. In Edam organiseerde ze lange tijd optredens met haar partner Sijmen Tol en de kunstenares Maisa van der Kolk, die in De Muziekkamer in Edam haar snaarinstrumentenmuseum heeft ondergebracht.

Ze geeft ook door het land lezingen over stadsdichterschap, over taal en literatuur als onderdeel van kunstgeschiedenis en over de gedichtenbundel "Gedichten". Het betreft hier 41 gedichten van de kunstenaar Marc Chagall die ze op verzoek hertaalde uit het Frans in het Nederlands.

Frouwkje geeft elke twee, drie jaar een haikubundeltje uit dat gedrukt wordt door uitgeverij Triona Pers van Dick Ronner in Houwerzijl. Ze is lid van de Haiku Kring Zaandam en omstreken.

Daarvoor was Frouwkje werkzaam in de boekhandel en het bibliotheekwezen en werkte ze als revalidatieverpleegkundige in "De Overtoom" in Amsterdam. Eerder volgde ze de opleiding cultureel-maatschappelijk werk aan de Cicsa in Amsterdam.

Frouwkje haalde haar Gymnasium Bèta diploma aan het lyceum "De Amersfoortse Berg" in Amersfoort en schreef en schilderde toen al, maar deed dat in het geheim. Nu komt ze naar buiten met haar werk.

Frouwkje groeide op in Spakenburg en woont nu met Sijmen Tol in Edam. Gelukkig weer dicht bij het water. De volgende bundel die uit gaat komen zal een bundel zijn met hun liefdesgedichten.

→ Literair CV van Frouwkje Zwanenburg
→ Links van het Roosvenster

Straatpoëzie

Gravin Jacoba
De Regenboogbrug
Karnemelksloot
Welkom in de Crabethstraat


Ⓒ Het Roosvenster
Frouwkje Zwanenburg
Standerdmolen 16
1135 LS   Edam
0299 - 406781
info@roosvenster.nl
www.roosvenster.nl
IBAN NL05INGB0002755797

Meld u aan voor de Nieuwsbrief van het Roosvenster. Deze verschijnt maandelijks, mét gedicht.

Agenda

Op zondagmiddag 11 februari 2018 geeft Frouwkje in De Regenboogkerk in Oegstgeest een lezing over “Klokken en de tijd in de gedichten van Chagall”.
Op zondagmiddag 18 maart treedt Frouwkje op in de Doopsgezinde kerk, Onnastraat 10, in Steenwijk. Ze zal daar tijdens een poëziemiddag een aantal gedichten uit de bundel voordragen. Ze wordt muzikaal begeleidt door de violist Frank Heerze. De middag begint om 14.00 uur.
Op 15 april 2018 gaat Frouwkje een presentatie verzorgen in het Theehuis in Zaandijk, als onderdeel van de atelierroute die daar dat weekend plaats vindt.
Frouwkje geeft dit kursusjaar 2017/2018 zes lessen kunstgeschiedenis. Het thema van de cyclus is “Liefde in de kunst”. Zie Cultuurhuis Wherelant in Purmerend.
De presentaties van “Klank van jasmijn” op zondag 8 oktober in Giethoorn en donderdag 26 oktober bij boekhandel Verkaaik in Gouda waren fijne feestjes. Beide keren was er veel belangstelling. Ook op donderdag 23 november in Purmerend was er volop aandacht voor de gedichten. Een van de aanwezigen verwoordde het aldus: “Het zijn toegankelijke gedichten, maar ze zijn zeker niet eenvoudig. Al luisterend kun je ook je eigen spoor volgen.”
Lees verder: Atelier

Image 02 Image 03 Image 04 Image 05 Image 00