Roosvenster

Atelier voor tekst, voordracht en poëzie

Haiku’s en Stilte


liggend op de bank
blauwt boven mij de ochtendlucht
een meeuw glanst voorbij
Frouwkje Zwanenburg

Haiku’s & Stilte

Op zaterdagmiddag 13 april presenteerde Frouwkje haar nieuwe haikubundel Stilte. De presentatie vond plaats in boekhandel Zolderman in Houwerzijl, waar ook de drukkerij van Triona-pers gevestigd is. Voorafgaand aan de presentatie van de bundel droeg Frouwkje voor uit de bundel Gedichten van Marc Chagall en uit haar eigen bundel Klank van jasmijn. Zij werd hierbij begeleid door het duo Kluts en Kwijt, met accordeon, piano en zang.
De bundel is te koop via de Winkel op deze site.

In de stilte wil Frouwkje delen en komt ze tot schrijven. ‘Stilte is me laven aan de bron, een manier om tot woorden en beelden te komen. Een manier om de hectiek van alledag aan te kunnen, en om te leren. Stilte maakt me eenzaam en soms diep verdrietig, maar ook blij en intens gelukkig. Het is helend.’

Als dichteres benadert Frouwkje de stilte in de haiku, een drieregelige dichtvorm die zijn oorsprong vindt in Japan. Het wezen van de haiku is een bespiegeling van de natuur, waargenomen door de zintuigen. En op zo’n manier verwoord dat het mensen raakt.

Het Roosvenster houdt van poëzie. Van het ritme in woorden en zinnen. Van de stilte achter de woorden. Poëzie gaat over taal én stilte.

langs rode rozen
druipende regendruppels
ertussen het raam

Frouwkje maakte enkele jaren deel uit van de Haiku-kring Zaandam en omstreken. Regelmatig verschijnt van haar hand een kleine haikubundel, uitgegeven door Dick Ronner van Triona Pers in Houwerzijl. Op 13 april 2019 zal bij uitgeverij Triona Pers een nieuw haikubundeltje met als thema Stilte gepresenteerd gaan worden. Zie de agenda hieronder. Elke bundel is verkrijgbaar via de winkel op deze site en ligt in de boekhandel.

Stilte is in onze samenleving schaars. Frouwkje beschouwt het als een van haar taken om bij te dragen aan de herwaardering van stilte.


Frouwkje Zwanenburg
Standerdmolen 16
1135 LS   Edam
0299 - 406781

Ⓒ Het Roosvenster
info@roosvenster.nl
www.roosvenster.nl
IBAN NL26ASNB0706926218

Image 05