Roosvenster

Atelier voor tekst, voordracht en poëzie

Haiku’s en Stilte


naar poëzie luisteren
is je oor leggen tegen
de borstkas van de dichter
om je eigen hart
te horen kloppen
Frouwkje Zwanenburg

Haiku’s & Stilte

In de stilte wil Frouwkje delen en komt ze tot schrijven. ‘Stilte is me laven aan de bron, een manier om tot woorden en beelden te komen. Een manier om de hectiek van alledag aan te kunnen, en om te leren. Stilte maakt me eenzaam en soms diep verdrietig, maar ook blij en intens gelukkig. Het is helend.’

Als dichteres benadert Frouwkje de stilte in de haiku, een drieregelige dichtvorm die zijn oorsprong vindt in Japan. Het wezen van de haiku is een bespiegeling van de natuur, waargenomen door de zintuigen. En op zo’n manier verwoord dat het mensen raakt.

Het Roosvenster houdt van poëzie. Van het ritme in woorden en zinnen. Van de stilte achter de woorden. Poëzie gaat over taal én stilte.

langs rode rozen
druipende regendruppels
ertussen het raam

Frouwkje maakte enkele jaren deel uit van de Haiku-kring Zaandam en omstreken. Regelmatig verschijnt van haar hand een kleine haikubundel, uitgegeven door Dick Ronner van Triona Pers in Houwerzijl. Elke bundel is verkrijgbaar via de winkel op deze site en ligt in de boekhandel.

Stilte is in onze samenleving schaars. Frouwkje beschouwt het als een van haar taken om bij te dragen aan de herwaardering van stilte.


Ⓒ Het Roosvenster
Frouwkje Zwanenburg
Standerdmolen 16
1135 LS   Edam
0299 - 406781
info@roosvenster.nl
www.roosvenster.nl
IBAN NL26ASNB0706926218

Meld u aan voor de Nieuwsbrief van het Roosvenster. Deze verschijnt maandelijks, mét gedicht.

Agenda

Op 11 maart en 8 april presenteert Frouwkje haar bundel “Klank van jasmijn” bij Mei Ling Sieraden, Prinsenstraat 10 in Edam. Beide keren om drie uur ’s middags. Op 11 maart wordt ze begeleid door Frank Heerze op viool, op 8 april door Frans Wytema op cello. Beide presentaties zijn al volgeboekt.
Op zondagmiddag 18 maart, 14.00 uur, treedt Frouwkje op in de Doopsgezinde kerk, Onnastraat 10, in Steenwijk. Ze zal daar tijdens een poëziemiddag een aantal gedichten voordragen. Ze wordt muzikaal begeleid door de violist Frank Heerze.
Op 15 april 2018 gaat Frouwkje een presentatie verzorgen in het Theehuis in Zaandijk, als onderdeel van de atelierroute die daar dat weekend plaats vindt. Die middag wordt ze begeleid door Frans Wytema op cello. Het Theehuis staat in de tuin van het Weefhuis aan de Lagedijk tegenover nr. 100 in Zaandijk.
Op zondag 27 mei treedt Frouwkje op met gedichten uit “Klank van jasmijn” bij de finissage van een expositie waarbij de val van Icarus centraal staat. Welkom in Galerie Duine-Rhee, Molenweg 36 in Giethoorn vanaf 14.00 uur.
In september staat het werk van Frouwkje centraal tijdens de manifestatie Veldwerkexpo in de Schaalsmeerpolder bij Oostknollendam. Veldwerk wordt georganiseerd door Joke Konijn, die ook de illustraties in de bundel “Klank van jasmijn” verzorgde.
Lees verder: Atelier

Image 05